Hoppa till innehåll
Hem » Bluff ventilationskontroll och kontroll av värmesystem

Bluff ventilationskontroll och kontroll av värmesystem

Tanums kommun vill varna!

De har kommit till vår kännedom att de bolag som tidigare ringt runt i Sotenäs, Lysekil & Munkedals kommun nu har rört sig vidare mot Tanum & Strömstads kommun.

Tanums kommun skriver på sin facebooksida:

Fastighetsägare i kommunen har hört av sig till kommunens kundcenter och berättat att de har blivit kontaktade av ett företag som vill boka tid för att rengöra deras ventilation eller erbjuda likande tjänster. Företaget har till fastighetsägarna antytt att uppdraget är beställt eller rekommenderat av Tanums kommun. Med kort varsel vill de komma in i fastigheten för att sedan kräva betalning. 

Företaget har ringt upp och erbjudit ventilationskontroll ”till rabattpris eftersom vi redan är i grannskapet” och gett sken av att Tanums kommun eller kommunens räddningstjänst kräver eller att det är lag på att det måste utföras.

Från Tanums kommun vill vi därför informera om att vi eller våra entreprenörer aldrig ringer upp fastighetsägare och erbjuder den här typen av tjänster. Något samarbete existerar inte och kommunen rekommenderar inte någon ventilationskontroll eller rengöring som erbjuds på det här sättet.

Ventilation och brandskydd

Det finns inte längre något lagkrav om kontroll av köksfläkt eller ventilation villor eller fritidshus. Om ett företag tar kontakt och vill genomföra en sådan kontroll är det bäst och säkrast att tacka nej. Om den som ringer påstår det är ett krav eller att det rekommenderas av kommunen eller räddningstjänsten är det en ren bluff. När det gäller lagstadgade brandskyddskontroller godkänns de i Tanum kommun endast om de är genomförda av A.Hj skorstensfejeri i Tanum AB.

Det är visserligen viktigt att ha ett väl fungerande ventilationssystem i sitt hus, men den som vill ha systemet kontrollerat gör tryggast i att själv ta kontakt med en lokal och välkänd ventilationsfirma eller med det lokala sotningsbolaget.

Läs mer om brandskyddskontroll, sotning och ventilation under Relaterad information.

https://www.tanum.se/boendemiljoinfrastruktur/brandskyddsotning/sotning.4.34b2fe413ab2821c9f2bf1.html

https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/ventilation/luft-och-ventilation-i-bostader/